OPENDE – Op 10 en 11 juni vindt in Opende het Verbindingsfestival plaats. Het woord verbinding heeft daarbij een dubbele betekenis. In de eerste plaats gaat het om de onderlinge verbinding tussen de inwoners van Opende en omgeving en tussen de verschillende verenigingen binnen het dorp. In de tweede plaats slaat de naam ook op de locatie waar het tweedaagse evenement wordt gehouden. Die locatie is namelijk het Multifunctioneel Centrum ‘De Veste’ aan de Verbindingsweg in het dorp. Het evenement zou al eerder plaatsvinden, maar vanwege de coronapandemie ging er een streep door de geplande edities in 2020 en 2021. De organisatoren van het veelbelovende festival gaan er van uit dat drie keer scheeprecht is en dat de editie van 2022 een waar volksfeest gaat worden.

De rasechte Openaren Jarnick Gjaltema en Alex Nieuwland zijn samen niet alleen het brein achter het festival, ze vormen ook samen het hart van de organisatie. Enthousiast vertelt Jarnick als volgt: “Opende staat bekend als een echt sportdorp met een rijk verenigingsleven. We denken dat de onderlinge verbinding tussen de bewoners en de verenigingen verder verstevigd kan worden. We richten ons niet alleen op de sportverenigingen, maar ook op de verenigingen op het gebied van muziek en cultuur. Ze zijn allemaal bij de opzet en invulling van het Verbindingsfestival betrokken”. De al even enthousiaste Alex vult aan: “Het wordt een tweedaags festival voor iedereen, ongeacht leeftijd. We merken dat er veel draagvlak voor het festival is en dat stimuleert ons enorm om er een prachtig en gevarieerd evenement van te maken. De plaatselijke ondernemers tonen veel bereidheid om zich als sponsor aan het evenement te verbinden. Verder mogen we alle ruimten van MFC De Veste gebruiken, inclusief dus het BaronTheater. Dat maakt het mogelijk om gelijktijdig verschillende activiteiten en optredens te organiseren, waardoor iedereen iets kan kiezen wat hem of haar aanspreekt”.

In de sporthal is er op beide dagen een afwisselend en aansprekend muziekspektakel. Trots somt Jarnick Royal Beat, DJ Sam Louis & MC Voogd, Club Palace Groningen, Poar Neem’n, Q-Music, Beatcrooks en Maffick, op. “Zonder uitzondering staan ze garant voor topmuziek en een geweldige show. Royal Beat kan zelfs gezien worden als dé hit sensatie van dit moment. Er is niet alleen sprake van veel afwisseling, maar in de opbouw van het programma zit ook een verhogende trap, waarbij het dus steeds spectaculairder wordt. Bovendien is er ook nog een verrassend optreden door een ‘mystery guest’.” Uiteraard wilde Jarnick over dat laatste niets prijsgeven. “Maar er is meer” zo stelt Alex. “In de foyer van het BaronTheater treedt een troubadour op en ook voor het podium in de theaterzaal zijn we volop bezig om daar een leuk en afwisselend programma voor samen te stellen. Dit maakt dat de bezoekers keuze hebben en uit meerdere optredens kunnen kiezen, welke gelijktijdig plaatsvinden. Er zit voor iedereen wel wat tussen wat aanspreekt en je kunt tijdens de optredens overal in en uit lopen. Op de zaterdag wordt met medewerking van de verschillende verenigingen een buitenprogramma opgesteld, waarvoor geen entree betaald hoeft te worden en dat dus voor iedereen vrij toegankelijk is. De plaatselijke sport- en muziekverengingen verlenen aan dit gebeuren hun medewerking. Die dag is er ook de mogelijkheid om tegen betaling deel te nemen aan de dorpslunch, welke verzorgd gaat worden vanuit een plaatselijk initiatief. Op een soort binnenterrein, waar ook de entree zal zijn, wordt voor beide dagen een zogenaamde ‘Food Plaza’ ingericht, waar een gevarieerd aanbod zal zijn voor de inwendige mens”.

De organisatoren laten niets aan het toeval over. “Uiteraard kunnen we een beroep doen op vele vrijwilligers om alles in goede banen te leiden”, vertelt Jarnick. “Daarnaast voldoen we aan alle voorwaarden voor wat betreft de vergunningen en verplichtingen op het gebied van veiligheid. Over enige tijd beginnen we met de online verkoop van de tickets. Het is mogelijk om een ticket te kopen voor één van beide dagen, maar ook voor een passe-partout voor toegang op beide dagen. Er zijn 1000 tickets beschikbaar en we hopen uiteraard dat die allemaal verkocht gaan worden”. “En dat niet alleen”, vult Alex aan. “We hopen en verwachten ook dat we onze doelstelling voor wat betreft de verbinding gaan halen. Het moet een feest gaan worden voor alle inwoners van Opende en iedereen van buitenaf die er ook bij wil zijn”. Afgaande op het enthousiasme en de gedrevenheid die de beide organisatoren belooft het tweedaagse Verbindingsfestival een waar volksfeest te worden, waarover nog lang nagepraat zal worden. Verdere informatie en updates zijn te vinden op www.verbindingsfestivalopende.nl. Of het Festival een terugkerend evenement gaat worden is niet duidelijk. Jarnick en Alex richten alle energie en aandacht eerst volledig op de editie van 10 en 11 juni dit jaar, om daar een groot succes van te maken. “Daarna gaan we de balans opmaken en bepalen of en hoe we verder gaan”.